Ποιες-οι-@ είμαστε

Ανοιχτή Συνέλευση

«Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων»

Ποιοι είμαστε

Με αφορμή τη νέα γραμμή 4 του μετρό, «Γουδί- Άλσος Βεΐκου» και τον σταθμό που προβλέπεται στην πλ. Εξαρχείων, κάτοικοι, συλλογικότητες και στέκια της περιοχής δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε μία τέτοιου είδους καταστροφική εξέλιξη για τη μοναδική πλατεία της γειτονιάς.

Με βάση τα σχέδια της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ τα δέντρα θα κοπούν, ο ελεύθερος χώρος θα καταληφθεί από εισόδους/εξόδους, σκάλες, εξαερισμούς, ενώ η έλλειψη ουσιαστικής σύνδεσης με υπέργεια συγκοινωνία και χώρο πάρκινγκ θα δημιουργήσει κυκλοφοριακό χάος και θα κάνει τη ζωή μας αβίωτη. Η πλατεία μετατρέπεται από δημόσιος χώρος
συνάντησης αποκλειστικά σε χώρο κίνησης. Για 8 χρόνια τουλάχιστον θα κυριαρχούν ο θόρυβος, η σκόνη και η κυκλοφοριακή επιβάρυνση, ενώ πιθανό είναι το κλείσιμο των μικρών μαγαζιών της περιοχής.

Στην ήδη προβληματική κατάσταση που επικρατεί για την εύρεση κατοικίας έρχεται η περαιτέρω αύξηση ενοικίων και αντικειμενικών αξιών προς όφελος των κτηματομεσιτικών εταιριών, αλλαγή χαρακτήρα των εμπορικών καταστημάτων και των χώρων διασκέδασης (αλυσίδες καφέ που μπορούν να ανταποκριθούν σε υψηλό λειτουργικό κόστος, επαγγελματικοί χώροι και όχι χώροι κατοικίας), ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση με επέκταση των χώρων βραχυχρόνιας μίσθωσης και ως εκ τούτου αδυναμία εύρεσης στέγης για πολλούς και πολλές από εμάς.

Οι δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού θέτουν ξεκάθαρο στόχο του έργου στην πλατεία Εξαρχείων τη διάλυση των χώρων κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτικής έκφρασης.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για μια δημόσια συγκοινωνία που εξυπηρετεί τους χρήστες της, αλλά για ένα έργο που έρχεται να επιβαρύνει την καθημερινότητα όλων μας, να επιβάλει στη γειτονιά μια «ανάπτυξή» που σίγουρα δε μας αφορά. Η πλατεία Εξαρχείων είναι ένας από τους ελάχιστους ελεύθερους δημόσιους χώρους της περιοχής. Είναι ο κοινωνικός πυρήνας μιας ιστορικής γειτονιάς παρά την εγκατάλειψή της από τον Δήμο και τη συγκυριακή εξάπλωση αντικοινωνικών πρακτικών.

Δε θα επιτρέψουμε την καταστροφή της γειτονιάς μας. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τους ελεύθερους χώρους μας, το δικαίωμά μας να ζούμε με αξιοπρέπεια εκεί που εμείς έχουμε επιλέξει.

συναντησεις

Κάθε Πέμπτη, 7:00 μ.μ στο Κηπάκι της ΤσαμαδούΕπικοινωνία

Στείλτε μας email στο swzoume.tin.plateia@gmail.com ή ακολουθήστε μας στα social media: