Στον Τύπο

Στην Αθήνα ο «εξευγενισμός» φτάνει στη γειτονιά που γεννήθηκε ο αντιφασισμός

Άρθρο της Lucinda Smyth στους Financial Times (Εδώ στα αγγλικά και στα ελληνικά από την Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη)

«Αυτή η γειτονιά έχει μόνο δύο δημόσιους χώρους. Όταν έχεις κάνει την επιλογή να χτίσεις και τους δύο ταυτόχρονα, έχεις ουσιαστικά επιλέξει να τους στερήσεις από τη γειτονιά”.»

Στα Εξάρχεια, το μετρό διχάζει

Άρθρο της Marina Rafemberg στη Le Monde (εδώ στα γαλλικά)

«μακριά από τις κάμερες των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών, αρκετοί ισχυρίζονται ότι ξυλοκοπήθηκαν. Όπως μια νεαρή γυναίκα, στις 9 Σεπτεμβρίου, που πήγαινε να πάρει τη μοτοσυκλέτα της και είπε ότι η αστυνομικοί την εξύβρισαν και την ξυλοκόπησαν»


Σε μια εμβληματική πλατεία της Αθήνας δίνεται η μάχη για το μέλλον της πόλης

Άρθρο του Ιάσων Αθανασιάδη στο BalkanInsight (εδώ στα αγγλικά)

«Συστάδες δέντρων πλαισιώνουν ένα παλιό και βαμμένο άγαλμα τριών ερώτων. Θα αντικατασταθούν από μια τσιμεντένια πλατεία που θα λειτουργεί ουσιαστικά ως είσοδος και εξαερισμός του μετρό, με τον χώρο που απομένει να είναι αρκετός μόνο για τραπεζοκαθίσματα. Ο πράσινος, σκιερός χώρος που φιλοξένησε προβολές, ομιλίες και εκθέσεις βιβλίων ή αγορές εναλλακτικών παραγωγών και συναυλίες αλληλεγγύης αριστερών και αναρχικών ομάδων, θα εξαφανιστεί.

Οι κάτοικοι της ιστορικής αθηναϊκής πλατείας των Εξαρχείων αντιστέκονται στο σχεδιασμό σταθμού μετρό

Άρθρο της Helena Smith στον Guardian (εδώ στα αγγλικά)

Οι γραμμές μάχης χαράσσονται νωρίς στην πλατεία Εξαρχείων – και αν και εν μέσω καλοκαιριού, ορίζονται αυστηρά. «Στις 6.30 το πρωί είμαστε εδώ», μας λέει η Χρυσούλα Παπαγεωργίου, μια δασκάλα με γυαλιά που τώρα συμμετέχει σε έναν αγώνα ζωής για να σταματήσει την κατασκευή ενός σταθμού μετρό στην ιστορική πλατεία. «Αυτό είναι λίγο πριν φτάσουν οι πρώτοι εργάτες οικοδομής. Όσο για αυτούς, είναι εδώ 24/7».

Το «αυτοί» σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται σε μια εναλλασσόμενη διμοιρία αστυνομικών, άλλοι εξοπλισμένοι με ασπίδες και δακρυγόνα, άλλοι με πλήρη ένδυση μάχης και άλλοι με απλές μπλε στολές.