Δελτίο Τύπου – Με τα λεφτά μας κινούνται εναντίον μας!

Τη Δευτέρα, 7/11, συζητείται στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αθηναίων η έγκριση παρέμβασής του στο ΣτΕ ενάντια στους κατοίκους που κατέθεσαν αίτηση αναστολής και ακύρωσης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η δημοτική αρχή, ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί, ποιους υποστηρίζει και αυτοί/ες σίγουρα δεν είμαστε εμείς. Μόνο που μέσα σε διάστημα σχεδόν μήνα ο Δήμος Αθηναίων χρεώνει το σύνολο των δημοτών με έξοδα που αφορούν την αντιδικία κατοίκων της Αθήνας πρώτα με μια ιδιωτική εταιρία (την Prodea) και τώρα με το Υπ. Περιβάλλοντος και το Υπ. Υποδομών για τα δύο κραυγαλέα εργοτάξια στη γειτονιά των Εξαρχείων, εκείνο του λόφου Στρέφη και εκείνο της πλατείας Εξαρχείων αντίστοιχα.

Θέλουμε, όμως, να αναφερθούμε στην εισήγηση που παρουσιάζεται για να δικαιολογήσει την παρέμβαση δικηγόρων του δήμου στο ΣτΕ.

Η εισήγηση ξεκινά με ένα ιστορικό που αφορά τη σημασία της γραμμής 4 για την πόλη. Παρόλο που ο σχεδιασμός τελικά στερείται αξιόλογων συγκοινωνιολογικών μελετών, φαίνεται και από την εισήγηση ότι
παρουσιάζονται τα οφέλη ως αξιώματα, χωρίς καμία απόδειξη μέσω στοιχείων των όσων ισχυρίζεται. Είμαστε οι πρώτοι/ες που γνωρίζουμε την ανάγκη αναβάθμισης και επέκτασης των δημόσιων συγκοινωνιών γιατί είμαστε αυτοί/ες που τις χρησιμοποιούμε. Τα αναγραφόμενα αξιώματα πάντως δεν κάνουν πουθενά λόγω για τη συχνότητα και τον αριθμό των συρμών, όχι αυτή που δύνανται να έχουν, αλλά αυτή που πραγματικά θα έχουν. Δεν κάνουν λόγο για την προσβασιμότητα στους σταθμούς, δεν κάνουν λόγο για το κόστος μετακίνησης των πολιτών κ.α. που δεν αποτελούν έκθεση ιδεών, αλλά πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, να σημειώσουμε ότι ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρεται η σκοπιμότητα και η
αναγκαιότητα να γίνονται όλοι οι σταθμοί πάνω σε ελεύθερους δημόσιους χώρους…

Θα ήταν δε διασκεδαστική αν δεν ήταν τόσο τραγική η αναφορά στις υποχρεώσεις που ανέλαβε ο δήμος Αθηναίων και άρα δικαιούται να έχει έννομο συμφέρον. Αναλυτικότερα ο δήμος ανέλαβε:

 1. «τον γενικό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την υλοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων». Αναφέροντας μόνο το τι συμβαίνει στο εργοτάξιο της πλ. Εξαρχείων να πούμε ότι έχουμε σοκαριστεί από τον συντονισμό των υπηρεσιών που δε γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερή. Οφείλουμε βέβαια να αναγνωρίσουμε τον πλήρη συντονισμό μπουλντόζας-λαμαρίνας-
  αστυνομίας.
  Κάθε μέρα, χωρίς χαμένο ούτε ένα δευτερόλεπτο, αστυνομία συντονίζεται γύρω από τις λαμαρίνες και συνοδεύει τα μηχανήματα, ενώ είναι άξιος θαυμασμού ο συντονισμός που προκύπτει με το που πατήσει πόδι ανθρώπου που ζητά πληροφορίες σε πεζοδρόμιο επί της πλατείας. Πράσινες, μπλε,
  μαύρες στολές συντονίζονται γύρω από τον άνθρωπο και με απίστευτο ρυθμό ρίχνουν ασπιδιές και γκλοπιές.
 2. «να συνδράμει ενεργώς στη διαβούλευση με τους πολίτες και τοπικούς φορείς των επηρεαζόμενων περιοχών της πόλης, για την αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων που τυχόν προκύψουν κατά την εκτέλεση του έργου». Χορτάσαμε διαβούλευση. Κανείς ποτέ δεν άνοιξε αυτήν τη συζήτηση ούτε καν με προσχηματικό τρόπο. Με ξύλο μπήκαν οι λαμαρίνες στις 4 το πρωί, με ξύλο και οι μπουλντόζες. Με χλευασμό ο δήμαρχος Λουδοβίκος μιλά για εμάς και προς εμάς στα προσφιλή του ΜΜΕ και στα δημοτικά συμβούλια μας απαγορεύει ακόμα και την παραμονή στην πλατεία Κοτζιά.
 3. «να συνδράμει ενεργώς και κατά προτεραιότητα σε ό,τι αφορά σε όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις, γνωμοδοτήσεις, εγκρίσεις κ.λπ. απαιτηθούν για την ομαλή και απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου.» Και κάπως έτσι φτάσαμε ένα εργοτάξιο να λειτουργεί για δύο μήνες τουλάχιστον παράτυπα. Υπάρχει πλημμελής αξιολόγηση των επιπτώσεων του έργου στο φυτικό κεφάλαιο της πλατείας Εξαρχείων, παράλειψη χορήγησης άδειας εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού για τη συντέλεση οικοδομικού χαρακτήρα επέμβασης πλησίον προστατευτέων στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς, παράληψη επιπτώσεων, παραβίαση της αρχής της πρόληψης λόγω εκκινήσεως των ένδικων κατασκευαστικών εργασιών προ της εκπόνησης και έγκρισης της προβλεπόμενης εκ της ΑΕΠΟ ΤΕΠΕΜ (τεχνική περιβαλλοντική μελέτη). Οι δε άδειες για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δεν υπήρχαν την ίδια στιγμή που άνθρωποι έψαχναν τα αυτοκίνητά τους ενώ κανείς δεν τους είχε ενημερώσει να μην παρκάρουν, οι δίοδοι για άτομα μειωμένης όρασης έχουν καταληφθεί από τσιμέντα κ.λπ. Αλλά φυσικά έχει δοθεί η απαραίτητη άδεια. Είναι εκείνη που αφορά την πλήρη ελευθερία πρόσβασης και παρέμβασης των δυνάμεων καταστολής με τον τρόπο που εκείνες ξέρουν καλύτερα. Ξύλο, παρενόχληση, ξύλο, παρενόχληση, ξύλο, χημικά, ξύλο, ξύλο.
 4. «να συνδράμει στην υποστήριξη και ενίσχυση συγκεκριμένων από κοινού δράσεων με τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη για την εκτέλεση του έργου της γραμμής 4 στην Αθήνα.» Έτσι ανέλαβε να κόψει 72 δέντρα. Φυσικά, μην ξεχνάμε την αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, το Τ.Α. Εξαρχείων, Ομόνοιας και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
 5. «να συνεργαστεί με τους συμβαλλόμενους φορείς για την προστασία των δέντρων και φυτών και τη μεταφύτευσή τους κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών του Μετρό.» Και κάπως έτσι τα δέντρα της πλ. Κολωνακίου ξεράθηκαν όλα. Το δε πράσινο ισοζύγιο για τη διατήρηση του μικροκλίματος στη γειτονιά μας αποφασίστηκε να επιτευχθεί με μεταφύτευση 5 δέντρων στο Γουδί! Μάλλον πρόκειται για τα 5 που συμφώνησαν με την αστυνομία. Τα υπόλοιπα 67 δε συνεργάστηκαν.
 6. «να συνεργαστεί με τους συμβαλλόμενους φορείς για την ασφαλή μεταφορά και φύλαξη του αστικού εξοπλισμού από τους χώρους των εργοταξίων.» Αυτό οφείλουμε να το δώσουμε. 300 αστυνομικοί την ημέρα απασχολούνται σύμφωνα με δήλωση συνδικαλιστικού φορέα τους. Είναι γνωστή πια η σχέση της αστυνομίας στα Εξάρχεια με τη… λαμαρίνη.
 7. «να συνεργαστεί με τους συμβαλλόμενους φορείς για την ασφαλή μεταφορά, τοποθέτηση ή φύλαξη των γλυπτών κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών του Μετρό.» Το δικό μας άγαλμα βέβαια που αρχικά δε θα ξαναγύριζε ποτέ στην πλατεία κείτεται κάπου σε μια αποθήκη.
 8. «να συνεργαστεί με τους φορείς για τη δημιουργία ενός άρτιου συγκοινωνιακού συστήματος για να εξυπηρετεί τους πολίτες και να βελτιώσει την κυκλοφορία τους στην πόλη.» Πού είναι η δημοτική συγκοινωνία, οεο;;;;

Συνεχίζοντας στην εισήγηση «…ο Δήμος Αθηναίων, έχει έννομο συμφέρον να παρέμβει στην ως άνω δίκη […] καθώς, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 75 του Ν. 3463/2006 έχει την αρμοδιότητα να
διευθύνει και να ρυθμίζει τις τοπικές υποθέσεις με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας». Ε, και κάπου εδώ μας
αποτέλειωσε. Τέτοια βελτίωση συμφερόντων και ποιότητας ζωής σε αυτήν τη γειτονιά είχαμε να δούμε από τον χρυσό αιώνα. Δρόμοι, πεζοδρόμια, δέντρα, πλατείες, πάρκα, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις είναι θύματα όχι της αδιαφορίας, αλλά της διαπλοκής σε ένα μεγάλο φαγοπότι.

Η λέξη ΞΕΦΤΙΛΑ δε φτάνει για να χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς, τις προθέσεις και τις πράξεις σας. Υποτίθεται ότι λαμβάνετε τα τέλη μας για να συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής μας και εσείς μας αφήνετε χωρίς ανάσα. Αυτό λέγεται ΑΛΗΤΕΙΑ.

Ανοιχτή Συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s