Πίσω από τις λαμαρίνες υπάρχει μια πλατεία

Το 2023 μας βρήκε με λαμαρίνες και δυνάμεις καταστολής στους δύο ελεύθερους δημόσιους χώρους της γειτονιάς, την πλατεία Εξαρχείων και τον λόφο Στρέφη.

Όργια παραβάσεων σε επίπεδο τεχνικό, σε επίπεδο αδειοδοτήσεων, σε επίπεδο σχεδιασμού. Και όλα αυτά μπορούν να συμβαίνουν γιατί στη γειτονιά και ειδικά πέριξ της πλατείας έχουν εγκατασταθεί από τον Αύγουστο δυνάμεις καταστολής, οι οποίες εφαρμόζοντας εγκληματικές και παρακρατικές πρακτικές προσπαθούν να κάμψουν τις αντιδράσεις και τις αντιστάσεις όλων μας. Παρόλο, όμως, το ξύλο και τα χημικά,
παρόλες τις απειλές και τους εκφοβισμούς η πλατεία μας έχει ακόμα τα δέντρα της! Τα έργα δεν προχωρούν και αυτό είναι μια νίκη όλων μας, κατοίκων και αλληλέγγυων, που από τον Αύγουστο και μετά είμαστε εδώ ανυποχώρητοι και ανυποχώρητες.

Πίσω από τις λαμαρίνες υπάρχει ακόμα η πλατεία μας. Αυτή που ενώ
αναγνωρίζουμε ότι καιρό τώρα είχε στοιχεία παθογένειας, αποτελεί τη μοναδική πλατεία της γειτονιάς μας την οποία και θέλουμε να σώσουμε από την ολική καταστροφή, τη διεκδικούμε και θα την πάρουμε πίσω για να γίνει η πλατεία που μας αντιστοιχεί.

Οι αγώνες μας ήταν, είναι και θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται με πολυμορφία. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, πήραμε την επιλογή να στηρίξουμε και τη νομική προσφυγή κατοίκων της γειτονιάς μας στο ΣτΕ. Τα επιχειρήματα στα οποία στέκεται το νομικό έγγραφο με βάση το τι ορίζει η διαδικασία στηρίζονται στα εξής:

  • Θα υπάρξει πλήρης καταστροφή του αστικού πρασίνου επί της πλατείας Εξαρχείων την ίδια στιγμή που η καταγραφή του από την ανάδοχο του έργου είναι παντελώς εσφαλμένη με αποτέλεσμα να υπονομεύεται οποιαδήποτε μελλοντική λήψη μέτρων αποκατάστασης και περιβαλλοντικού αντισταθμίσματος.
  • Οι εργασίες δεν έχουν έγκριση της Υπουργού Πολιτισμού παρότι το εργοτάξιο βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της πόλεως των Αθηνών και επιπλέον τελεί σε εγγύτητα με νεότερα μνημεία. Επιπλέον, στο πλαίσιο της Τεχνικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έχουν αξιολογηθεί στοιχειωδώς οι επιπτώσεις των εργασιών στο διατηρητέο κτίριο της Μπλε Πολυκατοικίας και στη διατηρητέα χρήση του κινηματογράφου «ΒΟΞ».
  • Σε αντίθετη προς τα οριζόμενα στην από 2017 Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έχει καταρτιστεί κυκλοφοριακή μελέτη για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων γύρω από τα εργοτάξια, με αποτέλεσμα να συντρέχει ενδεχόμενο σοβαρής διατάραξης της κυκλοφορίας και άρα της κοινωνικοοικονομικής ζωής στις περιοχές υποδοχής εργοταξίων, όπως τα Εξάρχεια.
  • Σε αντίθεση προς τα οριζόμενα στην από 2018 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων δεν έχει έως και σήμερα εκπονηθεί υδραυλική μελέτη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων γύρω από τα εργοτάξια.
  • Σε αντίθεση προς τα οριζόμενα στην από 2018 ΑΕΠΟ δεν έχει γίνει ακουστική διερεύνηση του περιβάλλοντος γύρω από κάθε ένα εργοτάξιο προκειμένου να επιλεγούν, με τρόπο εξατομικευμένο, τα μέτρα αντιθορυβικής προστασίας για κάθε μία περιοχή υποδοχής έργων.
  • Σε αντίθεση προς τα οριζόμενα στην από 2017 ΜΠΕ δεν έχει εκπονηθεί σχέδιο διαχείρισης εργοταξίου προκειμένου επί τη βάσει αυτού του σχεδίου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτοι κίνδυνοι για το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και τα έργα.
  • Το εργοτάξιο επί της πλατείας Εξαρχείων εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί πριν ακόμη εκπονηθεί και εγκριθεί η επίδικη Τεχνική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με αποτέλεσμα να γεννώνται σοβαρές αμφιβολίες για το αν αυτή η μελέτη εξυπηρετεί πράγματι το σκοπό της πρόληψης περιβαλλοντικών κινδύνων ή αν επισφραγίζει απλώς παγιωμένες πραγματικές καταστάσεις.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το ΣτΕ αποφασίζει αν θα υπάρξει προσωρινή αναστολή έργων μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης. Αν δηλαδή το εργοτάξιο θα σταματήσει να μας απειλεί για ένα χρονικό διάστημα. Γνωρίζουμε πολύ καλά το μέγεθος και τα μέσα του αντιπάλου. Γνωρίζουμε ότι απέναντί μας είναι ιδιωτικές μεγαλοεταιρίες, εκατομμύρια ευρώ και πολιτική διαπλοκή. Έχουμε αποδείξει, όμως, ότι δε φοβόμαστε. Ακριβώς γιατί η υπόθεση αυτή αφορά τη ζωή μας, το παρόν και το μέλλον μας. Την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης καλούμε σε κινητοποίηση έξω από το ΣτΕ. (η ημερομηνία και η ώρα θα ανακοινωθούν όταν μας την κοινοποιήσουν).

Σίγουρα ο αγώνας μας δε σταματά στο ΣτΕ. Ο αγώνας μας άρχισε και θα τελειώσει στην πλατεία μόνο όταν ξαναγίνει δική μας, όταν ξαναγίνει η πλατεία της γειτονιάς των Εξαρχείων.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s