Υπογράφουμε! Σώζουμε την πλατεία Εξαρχείων, το μοναδικό ελεύθερο, δημόσιο χώρο της γειτονιάς μας.

Κάτοικοι, εργαζόμενοι, φοιτητές, φίλοι και επισκέπτες των Εξαρχείων απευθύνουν αυτό το ψήφισμα στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Υπογράψτε το ψήφισμά μας!

Διαβάστε επίσης στα: ENGLISHDEUTSCHFRANÇAISITALIAΝΟESPAÑOL  &  عربي .

Ήταν μια ζεστή νύχτα, λίγο πριν το ξημέρωμα στο κέντρο της Αθήνας. Η πόλη ήταν σιωπηλή και οι κάτοικοι έλειπαν σε διακοπές. Τα καταστήματα ήταν κλειστά. Ήταν εκείνη την ώρα, στις 9/8/2022 στις 4:30 π.μ., που το Κράτος εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε έναν από τους εμβληματικούς χώρους της Αθήνας, την πλατεία των  Εξαρχείων. Εκατοντάδες αστυνομικοί πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από την πλατεία για να επιβάλουν την κατασκευή ενός ανεπιθύμητου σταθμού μετρό και να καταστείλουν τις αντιδράσεις εναντίον της κατασκευής. Είναι εκεί από τότε. Όπως και οι άνθρωποι των Εξαρχείων.

Την ημέρα της επιχείρησης, παρά την προοπτική καταστολής από την αστυνομία, περισσότερα από χίλια άτομα πήγαν στους κατά τα άλλα άδειους, καλοκαιρινούς δρόμους της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στα Εξάρχεια. Εκατοντάδες συμμετέχουν στις ανοιχτές συνελεύσεις. Τοπικές επιχειρήσεις έχουν κινήσει διαδικασίες για κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά του έργου και της (δημόσιας) κατασκευαστικής εταιρείας. Δεκάδες συναντώνται καθημερινά στις 6 το πρωί απέναντι από τις βαριά οπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις. Διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες έχουν ταχθεί μαζικά κατά του έργου και των αυταρχικών πρακτικών της κυβέρνησης.  

Η πλατεία Εξαρχείων είναι ένας χώρος αναπνοής για κατοίκους, παιδιά, εργαζόμενους, επισκέπτες – μια μικρή πλατεία που σπάει την τσιμεντένια μονοτονία του κέντρου της Αθήνας. Είναι ο χώρος της αμφισβήτησης, των ριζοσπαστικών ιδεών, των φοιτητών, καλλιτεχνών και διανοούμενων. Δεν έχει υπάρξει σχεδόν κανένας νεοφερμένος που να περιθωριοποιήθηκε, νέος της Αθήνας που να μην έχει κοινωνικοποιηθεί, φλερτάρει ή συζητήσει χαλαρά πίνοντας μια μπύρα ή καφέ, ένας επισκέπτης που να μην έχει παρευρεθεί σε πολιτιστικές δραστηριότητες ή που να μην έχει χρησιμοποιήσει τα δέντρα της πλατείας σαν καταφύγιο από τον καυτό αθηναϊκό ήλιο.

Η πλατεία Εξαρχείων είναι διεθνές σύμβολο αντίστασης και πολιτικής ζύμωσης. Χαρακτηρίζεται από ταξική αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση, χωρίς φυλετικές διακρίσεις, συνύπαρξη και σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων, με οδηγό το όνειρο ενός κόσμου ισότητας και δικαιοσύνης. Διαχρονικά, υπήρξε σημείο αναφοράς για τους αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και ένας ασφαλής χώρος για όλα τα καταπιεσμένα, διωκόμενα ή περιθωριοποιημένα άτομα.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ από την εμμονή μιας κυβέρνησης να προχωρήσει με ένα κοινωνικά ανεπιθύμητο έργο και να χρησιμοποιήσει την πλατεία μας, την πλατεία όλων των ανθρώπων, ως τρόπαιο και ορόσημο στην αποκλειστική  ατζέντα της.

Ο σχεδιασμένος σταθμός του μετρό θα καταστρέψει έναν από τους λίγους δημόσιους χώρους στο κέντρο της Αθήνα και τη μοναδική πλατεία της γειτονιάς. Εν μέσω μιας κλιματικής κρίσης, τα 70 ώριμα δέντρα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πλατεία θα θυσιαστούν για τη δημιουργία εισόδων στο μετρό, κυλιόμενων κλιμάκων και τσιμεντένιων κουτιών εξαερισμού, μετατρέποντας τον χώρο αναπνοής μας σε μια αστική έρημο. Σκόνη, θόρυβος και κυκλοφοριακή επιβάρυνση θα επιδεινώσουν περαιτέρω την καθημερινότητα της πυκνοκατοικημένης μας γειτονιάς. Ο προγραμματισμένος σταθμός του μετρό θα επιταχύνει τη συνεχή, ανεξέλεγκτη αύξηση της αξίας των ακινήτων διώχνοντας έτσι τους σημερινούς ενοικιαστές και τις μικρές επιχειρήσεις, αλλάζοντας τον χαρακτήρα της γειτονιάς.

Η κατασκευή του σταθμού του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων είναι το αποκορύφωμα της βίαιης “ανάπλασης” και τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας, που περιλαμβάνει επίσης:

  • Επιβαλλόμενη «ανάπτυξη» του κέντρου της πόλης και μετατροπή του σε τουριστικό θέρετρο.
  • Αλλαγή χρήσης κτιρίων που αποτελούν μέρος του κοινωνικού ιστού σε μουσεία
  • Αποστείρωση των δημόσιων πανεπιστημίων
  • Καταστροφή δημόσιων χώρων και καταστροφή χώρων πρασίνου
  • Αύξηση ενοικίων
  • Εκχώρηση του λόφου του Στρέφη σε ιδιωτικά συμφέροντα 
  • Μετατροπή του χαρακτήρα της περιοχής από γειτονιά σε εμπορική ζώνη

Το ψήφισμά μας έχει στόχο να σταματήσει η κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων επί της οδού για τους εξής λόγους: α. παραγνωρίζει τις ανάγκες της κοινότητάς μας· β. υπονομεύει την ποιότητα ζωής που προσφέρεται σε εμάς και τα παιδιά μας· γ. χρησιμοποιεί χρήματα των φορολογουμένων για την προώθηση μιας ιδεολογικής ατζέντας και την αύξηση των κερδών ιδιωτικών εταιρειών· δ. κανονικοποιεί την αστυνομική βία και καταστολή.

– Βοηθήστε μας να σταματήσουμε τα σχέδιά τους και να αντισταθούμε στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την καταστολή.

– Ας αποδείξουμετη δύναμη των πολλών!

– Αποτείνετε χείρα αλληλεγγύης σε μια γειτονιά που ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη ζωή και την αξιοπρέπεια.

Υπογράψτε το ψήφισμά μας!

Ακολουθήστε μας στο Facebook, στο Twitter και στο YouTube

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s