Δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό σχετικά με τη γραμμή 4 του μετρό, έχοντας ως κοινό χαρακτηριστικό τους την προσπάθεια να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα, σε καταγγελίες των κατοίκων της Αθήνας, αλλά και της ίδιας της Ανοιχτής Συνέλευσης «Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων». Μετά από τόσες αναφορές μας στην κατασπατάληση δημόσιου και ευρωπαϊκού χρήματος, καθώς και στις ρήτρες καθυστέρησης που γεμίζουν τα ταμεία των ανάδοχων εργολάβων ο Πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Ν.
Ταχιάος, διαφημίζει την από στιγμή σε στιγμή έναρξη σκαψίματος του μετροπόντικα στην Κατεχάκη, για να ακολουθήσει νέο δημοσίευμα, που δεν προβλήθηκε και τόσο, και να απαντήσει ότι ο μετροπόντικας μπορεί
αυτή τη στιγμή να σκάψει μόλις 12 μέτρα.
Αυτό, όμως, που ειλικρινά εξοργίζει είναι η ανακοίνωση ότι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ σε συνεργασία με τη ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε. θα προχωρήσουν στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της επιφάνειας των μελλοντικών σταθμών στην Ακαδημία, την Αλεξάνδρας, τα Δικαστήρια, τα Εξάρχεια, τον Ευαγγελισμό, το Κολωνάκι και την Κυψέλη και «…θα εξασφαλίζει λειτουργικότητα, αισθητική ποιότητα και κατασκευαστική αρτιότητα για την αναβάθμιση του αστικού κοινόχρηστου χώρου του σταθμού αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου». Διαγωνισμοί εμπαιγμού και κοροϊδίας, που φυσικά δε λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη των κατοίκων… Λόγο στη ζωή μας έχουν μόνο… οι ειδικοί!
Αρχικά, συζητάνε για διαγωνισμό σε ένα δημοπρατημένο έργο!!!! Σε έργο για το οποίο έχουν παρουσιαστεί συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία και υποτίθεται πως έχουν συγκεκριμένο κοστολόγιο.
Για την κατασκευή των σταθμών έχουν επιλεγεί εξ ολοκλήρου ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι. Οι χώροι αυτοί, λοιπόν, καταλαμβάνονται από αεραγωγούς, εισόδους και εξόδους, σκάλες και αναβατόριο με αποτέλεσμα τελικά ο ελεύθερος χώρος που απομένει να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι πλέον λειτουργικός για τη χρήση του από τους περίοικους. Όλοι μετατρέπονται σε χώρους διέλευσης.
Συνεχίζοντας την ανάγνωση του άρθρου – το περιεχόμενο του οποίου απλά αναδημοσιεύεται – συναντάμε και την κακογραμμένη πρόταση « η μελέτη που θα υλοποιηθεί θα πρέπει, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης καθώς και τις αρχές του βιοκλιματικού – περιβαλλοντικού σχεδιασμού». Παρατηρώντας την εικόνα που έχουν αυτή τη στιγμή τα εργοτάξια των Δικαστηρίων, της Ακαδημίας και του Κολωνακίου η παραπάνω πρόταση θα μπορούσε να ξαναγραφτεί ως «η μελέτη που θα υλοποιηθεί θα έχει ως στόχο την διαχείριση ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος». Τα εκατοντάδες δέντρα που κόπηκαν και η εικόνα κρανίου τόπου είμαι μια κατάσταση μη διαχειρίσιμη.
Και μιλώντας για την πλ. Εξαρχείων, ο πιθανός διαγωνισμός έρχεται να γίνει με βάση μια ελλιπέστατη μελέτη, η οποία δεν έχει καν καταγραφή των υπαρχόντων δέντρων. Ταυτόχρονα, αν το έργο προχωρούσε θα είχαμε την κοπή 72 δέντρων ανάμεσα στα οποία κάποια είναι 60-70 ετών. Στο βάθος χώματος που προβλέπεται φυτεύονται μόνο θάμνοι και γκαζόν και ακόμα κι αν υπόσχονταν κάποια ελάχιστα μικρά δέντρα σε καμία περίπτωση αυτά δε θα μπορούσαν να προσφέρουν στη γειτονιά και το μικροκλίμα της όσα προσφέρουν τα υπάρχοντα. Στα δε 2.700 τετραγωνικά της και με βάση τα ήδη δημοσιευμένα σχέδια της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ο ελεύθερος χώρος που απομένει είναι απειροελάχιστος. Ο
χώρος αυτός σε συνδυασμό με την κίνηση που θα φέρει ο σταθμός μετρό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει ξανά χώρο πλατείας, χώρο συνεύρεσης και συγκέντρωσης ανθρώπων.
Στα σκάνδαλα και το μεγάλο φαγοπότι που στήνουν και αναπαράγουν εργολάβοι, δήμος και υπουργεία δεν είμαστε και δε θα είμαστε θεατές. Δε μασάμε κουτόχορτο. Όσα δημοσιεύματα και να κυκλοφορήσουν, όσες προσδοκίες προσπαθούν να καλλιεργήσουν με ψέματα και απόκρυψη στοιχείων οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Οι εκατοντάδες νεκροί κορμοί και τα τσιμεντένια πάρκα τσέπης στον δήμο της Αθήνας καταδεικνύουν το ενδιαφέρον του δήμου μας για το πράσινο. Τα εκατομμύρια ευρώ που δωρίζονται για να ενισχύσουν τους εργολάβους του έργου δεν περνάνε απαρατήρητα. Όπως απαρατήρητα δε θα περάσουν και τα ονόματα όσων συμμετέχουν σε αυτόν τον διαγωνισμό.
Τα άρθρα αυτά κάνουν αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ μόνο για το πάρκο Ριζάρη (στάση Ευαγγελισμός). Δεν είναι τυχαία η απόκρυψη της προσφυγής κατοίκων (και όχι μεγαλοεπιχειρηματία) για την πλατεία
Εξαρχείων της οποίας η εκδίκαση έχει οριστεί για τις 10 Μαΐου. Δε μας πειράζει. Εμείς και ο κόσμος γνωρίζουμε. Όπως και αυτοί που αρθρογραφούν. Γνωρίζουμε ότι το ΣτΕ είναι άλλη μια μάχη για εμάς
στην οποία πάμε για να κερδίσουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά, όμως, ότι πάνω από όλα βρίσκεται ο δικός μας ρόλος, η δική μας πρακτική και ο δικός μας αγώνας να σώσουμε τη μοναδική πλατεία της γειτονιάς μας, να σώσουμε τα Εξάρχεια.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων»
Σχολιάστε